Beef Jerky - z historycznego punktu widzenia
Benjamin JacobsPodział
Suszone mięso pojawiało się na różne sposoby przez wieki na wszystkich kontynentach. Beef Jerky, taki jak go znamy i produkujemy dla Simple Jerky, pochodzi pierwotnie od starego plemienia Inków, Quechua, które mieszkało w dzisiejszym Peru. Quechua nazywali swoje suszone mięso "Ch'Arki". Po przybyciu Hiszpanów do Ameryki Południowej "Ch'Arki" szybko się rozpowszechniło. Konkwistadorzy dostrzegli użyteczność i wartość odżywczą Ch'Arki, które stało się istotnym składnikiem ich zapasów. Hiszpanie przywieźli swoje Charqui, jak je nazywali, na kontynent północnoamerykański. W dzisiejszych Stanach Zjednoczonych w tamtym czasie rdzenni Amerykanie już przetwarzali mięso bawoła lub bizona na suszone mięso. To "Pemmikan" służyło albo jako racja awaryjna, albo jako prowiant podróżny. Połączenie hiszpańskiego Qu'Arki oraz indiańskiego Pemmikan zostało natychmiast przyjęte przez trapperów, osadników i kowbojów jako pożywny, łatwy do transportu i długo trwały przekąska, a ostatecznie przemianowane na "Jerky".
Suszone mięso nie występowało oczywiście tylko na kontynentach północno- i południowoamerykańskim. Również w Południowej Afryce mięso było konserwowane przez suszenie. Rdzenne plemiona, takie jak Khoikhoi, peklowali różne rodzaje mięsa i wieszali je preferencyjnie wysoko na drzewach, aby je wysuszyć. Europejscy osadnicy przejęli ten sposób przetwarzania mięsa, udoskonalili go przyprawami i ostatecznie nazwali Biltong.
Dla miłośników historii wśród was, oto ciekawy artykuł na temat historii Beef Jerky:
Ch'Arki - Oryginalna Metoda Suszenia Mięsa