Najczęściej zadawane pytania dotyczące Simple Jerky
Jak wpadliście na pomysł, żeby robić Beef Jerky?
Całkiem prosto: obaj jesteśmy miłośnikami Jerky i zawsze byliśmy bardzo rozpieszczeni ręcznie robionym, prawdziwym amerykańskim Jerky z małych "butcher shops". Jednak nie mogliśmy znaleźć dobrego Jerky w Austrii, tylko fabryczne masowe produkty, które smakowały tak chemicznie, jak pachniały. W pewnym momencie kupiliśmy ładny kawałek mięsa i zrobiliśmy własne Jerky w piekarniku konwekcyjnym w naszej kuchni. To było w okresie Bożego Narodzenia 2013 roku. Kilka tygodni później, w styczniu 2014 roku, pojawiła się myśl, że domowe Jerky również wielu innym by się spodobało - Simple Jerky narodziło się!
Skąd macie przepisy?
Niektóre z naszych smaków to absolutne autorskie kreacje - Austrian Style nawiązuje do dobrego, tradycyjnego pieczonego wieprzowiny lub pieczonego mięsa. Berlin Style Curry inspirowany jest słynną currywurst. Hawaiian Teriyaki, Redneck BBQ i nasze Smoky Original to jednak bardzo typowe przepisy na jerky, jakie można spotkać w USA.
Skąd pochodzi wasze mięso?
Z Austrii. 100%.
Co jest dla was ważne przy zakupie mięsa?
Oprócz samej jakości mięsa, ważne są dla nas także inne rzeczy przy zakupie mięsa - krótkie trasy transportowe i godne traktowanie zwierząt, możliwość śledzenia pochodzenia, wysokie kontrole jakości i standardy oraz nowoczesne zarządzanie środowiskowe ze strony dostawcy.
Dlaczego Weiderind, a nie Biorind?
Na początku chcieliśmy wskoczyć na ekologiczny pociąg, jednak po niezliczonych rozmowach z rolnikami i rzeźnikami zmieniliśmy zdanie, którzy wszyscy dali nam bardzo dobry wgląd w przemysł przetwórstwa mięsa.
Dla nas ważne jest, aby zwierzęta były bydłem pastwiskowym, tzn. aby miały swobodę ruchu i otrzymywały wyłącznie swoją naturalną paszę - trawę. W międzyczasie pojawia się coraz więcej badań, które potwierdzają, że mięso bydła pasącego się naturalnie jest tak samo zdrowe jak "mięso ekologiczne". Ekologiczne oznacza w większości przypadków niemożliwe wymagania i ogromne koszty dla rolników, ale gwarantuje tylko w bardzo ograniczonym zakresie "szczęśliwsze krowy". Szczególnie w przypadku produktu takiego jak Jerky, "ekologiczne" w większości przypadków oznacza, że używane jest mięso bardzo starych, żeńskich zwierząt. Oczywiście na opakowaniu widnieje "ekologiczne", ale jakość produktu na tym cierpi. Dlatego do naszego Jerky przetwarzamy chude kawałki mięsa młodych byków.
Krótko mówiąc: Konsumentowi - a także nam - przede wszystkim zależy na humanitarnym traktowaniu zwierząt, naturalnym żywieniu, swobodzie ruchu, ekologicznym wytwarzaniu, a także na zgodnej z zasadami ochrony zwierząt ubojowi i doskonałej jakości mięsa.
Czy Ist Simple Jerky jest wolne od glutaminianu?
Nie. Niektóre z naszych składników do receptur zawierają niewielkie ilości glutaminianów.
Czy używacie wzmacniaczy smaku lub innych chemicznych/nienaturalnych dodatków?
NIE!
Czy wasze jerky nadaje się do diety paleo?
Tak długo, jak Solange Jerky nie zawiera dodatków, cukru, soi ani chemii, jest to Paleo. Nie używamy dodatków, nie stosujemy chemii, jednak nasze smaki zawierają niewielkie ilości cukru i sosu sojowego. Dlatego nie twierdzimy, jak wielu innych producentów, że jesteśmy w 100% zgodni z dietą Paleo. Czy nasze Jerky pasuje do waszej diety Paleo, musicie zdecydować sami - Simple Jerky to 100% austriacka wołowina z pastwisk, BEZ azotanów sodu, BEZ fosforanów, BEZ wzmacniaczy smaku, BEZ innych dodatków.
Są pewni producenci jerky, którzy prawie wyłącznie reklamują się jako Paleo. ;) ;) ;) Jeszcze do niedawna można było przeczytać na ich stronie internetowej, że rzeczywiście używają azotynów sodu do produkcji. W tej chwili jednak na wspomnianej stronie nie są już wymieniane żadne składniki, a nawet dwa linki, które miały "niezależnie" potwierdzić, że ich jerky odpowiada Paleo, już nie działają............
Jeszcze jedno ostatnie słowo o Paleo: nie założyliśmy Simple Jerky, ponieważ chcemy służyć najnowszej modnej diecie, która za dwa lata już będzie zapomniana. Chcemy robić najlepsze BEEF JERKY, czysty, jakościowy produkt dla miłośników mięsa.
Jakie są średnie wartości odżywcze Simple Jerky?
Znajdziecie dokładne wartości odżywcze dla każdego smaku w odpowiednich opisach produktów!
Czy Ist Simple Jerky to "autentyczne" Beef Jerky?
Naja.....jedna połowa Simple Jerky Duos jest rodowitym Amerykaninem, który dorastał na autentycznym Beef Jerky. Można więc powiedzieć: Autentyczniej być NIE MOŻE!
Niestety, wiele osób popełnia błąd i myli Billtong z Beef Jerky, przez co wierzą, że nasze Jerky nie jest "autentyczne". Ludzie, Billtong i Beef Jerky to dwa różne produkty! Niestety muszę ponownie zwrócić uwagę na innych producentów, którzy wprawdzie produkują Billtong, ale nazywają to Jerky. Dlaczego to robią? Ponieważ Billtong wymaga mniej wysiłku i można go produkować taniej, podczas gdy termin Jerky jest bardziej znany. Billtong wiesza się w dużych paskach i suszy na powietrzu. Jerky kroi się na małe paski, a KAŻDY PASEK jest układany ręcznie, a całość następnie suszy się w powietrzu w odpowiedniej temperaturze. Również w recepturach są duże różnice. Dlatego smak i konsystencja tych dwóch produktów są różne. W końcu nie robi się currywurst i nie nazywa się jej Bosna ;)
_______________________________________________________________________
Jeśli macie do nas dodatkowe pytania, prosimy o wysłanie e-maila (office@simplejerky.at), a chętnie Wam pomożemy!
Na koniec przygotowaliśmy tutaj kilka, częściowo bardzo zabawnych pytań, które zadawano nam na targach i rynkach w ciągu czasu, i które zawsze nas "trochę" zaskakiwały.
Czy to czekolada?
Czy to są suszone owoce?
Czy to tytoń?
Czy to jerky jest wegańskie?
Czy to jest wegetariańskie?