Co to jest azotan sodu i dlaczego go NIE używamy

Benjamin Jacobs

Witajcie, Jerky Nation!

"Nasz Beef Jerky produkowany jest z najlepszego austriackiego mięsa wołowego i stanowczo odmawiamy używania jakiejkolwiek chemii. Ale o jakiej chemii w ogóle mowa? W dwóch krótkich artykułach na blogu poruszymy ten temat i wyjaśnimy, czego NIE chcemy w naszym Jerky."

Pierwszym złoczyńcą przemysłu spożywczego, o którym dzisiaj krótko porozmawiamy, jest azotan sodu.

Nitraty same w sobie nie są niebezpieczne. W przemyśle mięsnym azotan sodu jest zazwyczaj stosowany jako dodatek. Dlaczego? Krótko mówiąc: mięso zachowuje swój czerwony kolor. Dzięki temu nawet stare mięso może wyglądać dobrze.

Dlaczego tego nie używamy? Azotany sodu są w żywności oraz w ludzkim ciele przekształcane w azotyny. Azotyny wykazują działanie rozszerzające naczynia krwionośne i obniżające ciśnienie krwi. Wyższe dawki azotynów mogą prowadzić do zatrucia. Ale to nie wszystko, jest jeszcze gorzej.

Nitryt może w organizmie przekształcać się w nitrozaminy, gdy jest jednocześnie przyjmowany z białkiem mięsnym lub mlecznym. Nitrozaminy są udowodnione jako silnie rakotwórcze.

Podsumowanie: nasze mięso może nie być jaskrawoczerwone, ale nie zawiera niczego w Simple Jerky, co jest udowodnione jako rakotwórcze. Dlatego z wdzięcznością rezygnujemy z azotanu sodu!

Prawie wszyscy producenci jerky, w tym również "mali" producenci, używają azotanu sodu jako "środka konserwującego". Podczas moich małych poszukiwań w Internecie znalazłem tylko jeden produkt jerky w obszarze niemieckojęzycznym, który nie zawiera azotanu sodu. Konsument często jest kuszony frazami takimi jak "zdrowa dieta", "zdrowa przekąska z suszonego mięsa" i "dieta paleo".

Jak zdrowa jest ta suszona wołowina, gdy dodawane są substancje rakotwórcze, które nie muszą być obecne? Nasza produkcja jest bardziej skomplikowana, ponieważ rezygnujemy z pewnych dodatków. Dzięki temu możemy z czystym sumieniem nazywać naszą suszoną wołowinę naturalną przekąską i nie wprowadzamy nikogo w błąd.

 

Powrót do bloga