Warum enthält Beef Jerky Zucker?

Dlaczego beef jerky zawiera cukier?

Benjamin Jacobs

Patrząc na listę składników Beef Jerky, być może szczególnie zwrócisz uwagę na jeden składnik: Cukier. To, że nadmierne spożycie cukru może wiązać się z negatywnymi skutkami dla zdrowia, jest oczywiste. Coraz częściej jednak potępiane są nawet najmniejsze ilości cukru.

Czy jednak odrobina cukru naprawdę jest niezdrowa dla twojego zdrowia? I dlaczego paski suszonego mięsa w ogóle zawierają cukier?

Dlaczego Beef Jerky w ogóle zawiera cukier?

W zależności od producenta, Beef Jerky zazwyczaj zawiera albo cukier, albo inny słodzik. Oprócz białego cukru stołowego lub brązowego cukru, do produkcji suszonej wołowiny używa się na przykład glukozy lub naturalnych słodzików, takich jak miód czy syrop klonowy. Wszystkie te słodziki przyczyniają się dzięki swoim szczególnym właściwościom do różnych końcowych rezultatów w smaku i konsystencji.

Zawartość cukru w przemysłowo wytwarzanym jerky może wynosić od 0 do 10 gramów na opakowanie 50-gramowe. Zawarty cukier nie tylko przyczynia się do charakterystycznego smaku Beef Jerky, ale także wpływa na jego konsystencję. Podczas gdy produkty bezcukrowe często mają twardą konsystencję, bardzo bogate w cukier warianty mogą być zbyt miękkie. Cukier ma tzw. właściwości higroskopijne: oznacza to, że może wiązać wilgoć z powietrza, co sprawia, że jerky pozostaje delikatne przez dłuższy czas. Ponadto cukier w Beef Jerky może przyczynić się do wydłużonej trwałości. Jako naturalny środek konserwujący, wspólnie z zawartą solą, umożliwia dłuższe zachowanie świeżości mięsa.

Jesteśmy więc przekonani, że złoty środek prowadzi do doskonałego wyniku końcowego i Jerky nie powinno zawierać ani za dużo, ani za mało cukru. Przy zakupie suszonego mięsa warto zwrócić uwagę na zawarte składniki odżywcze. Zalecamy wybór produktu o umiarkowanej zawartości cukru i wysokiej zawartości białka. Sztuczne konserwanty powinny być natomiast całkowicie unikać.

Ile cukru jest bezpieczne?

To, że spożywanie dużych ilości słodyczy, napojów gazowanych i słodzonych produktów gotowych jest niezdrowe, jest obecnie znane niemal każdemu dorosłemu. Niewątpliwie dla naszego zdrowia lepiej jest ograniczyć codzienne spożycie cukru. Wiele osób dbających o zdrowie idzie jednak o krok dalej i całkowicie eliminuje cukier ze swojego jadłospisu.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje dzienne spożycie cukru na poziomie maksymalnie 50 gramów u dorosłych oraz od 30 do 42 gramów u dzieci i młodzieży jako w dużej mierze bezpieczne. Zalecana dzienna ilość odnosi się do "cukru wolnego", czyli wszystkich rodzajów cukru, które znajdują się zarówno w żywności, jak i napojach. Obejmuje to więc nie tylko spożycie lodów, czekolady i tym podobnych, ale także naturalnych soków owocowych i owoców. W związku z tym zaleca się, aby również wiele zdrowych produktów spożywać raczej w umiarkowanych ilościach. Ilość cukru wynosząca 50 gramów odpowiadałaby na przykład około 300 gramom winogron, dużej szklance soku pomarańczowego, dwóm batonikom czekoladowym lub małej butelce coli. 

Ile cukru zawiera Beef Jerky?

Simple Jerky zawiera, w zależności od smaku, kilka gramów cukru na opakowanie. Nasz Smoky Original ma tylko 3,7 grama cukru na opakowanie 50-gramowe, czyli 1,85 grama na opakowanie 25-gramowe, co czyni go szczególnie ubogim w cukier. Aby przekroczyć zalecenia WHO, musiałbyś więc spożywać 14 dużych opakowań dziennie. Niektóre smaki, takie jak Hawaiian Teriyaki, mają zawartość cukru wynoszącą 5 gramów na opakowanie 50-gramowe i 2,5 grama na opakowanie 25-gramowe, co czyni je nieco bardziej słodkimi. Nawet w tym przypadku teoretycznie mógłbyś cieszyć się 10 dużymi opakowaniami dziennie, nie przekraczając zbyt dużej ilości cukru. Dla porównania: Jabłko zawiera około 12 gramów cukru i jest zatem znacznie bardziej słodką przekąską niż bogate w białko opakowanie Beef Jerky.

Aby wyprodukować Simple Jerky, używamy małych ilości cukru. Dzięki zawartym składnikom nasze Jerky ma wilgotność na poziomie 45 procent i nie jest ani zbyt suche, ani zbyt mokre. Beef Jerky bez cukru nie miałoby natomiast smaku i konsystencji, których oczekujemy. Nasze receptury zawierają trochę cukru, aby osiągnąć delikatną konsystencję, idealny kęs i pyszny smak cienkich pasków. Unikamy zbyt wysokiej zawartości cukru i używamy tylko tyle, ile naszym zdaniem jest konieczne, aby zapewnić Ci idealne doznania smakowe

Najczęściej zadawane pytania: Dlaczego Beef Jerky zawiera cukier?

Ile cukru zawiera Simple Jerky?

Zawartość cukru w Simple Jerky różni się w zależności od smaku. Wszystkie rodzaje mają jednak niski udział cukru wynoszący maksymalnie 5 gramów na opakowanie 50-gramowe lub 2,5 grama na opakowanie 25-gramowe.

Czy beef jerky z cukrem jest niezdrowe?

Beef Jerky zawiera duże ilości białka zwierzęcego oraz liczne inne składniki odżywcze, które są bardzo ważne dla twojego zdrowia. Nasze Simple Jerky ma zawartość cukru nieprzekraczającą 5 gramów na opakowanie, co czyni je niskocukrowym. Według WHO nie powinieneś spożywać więcej niż 50 gramów cukru dziennie - opakowanie Beef Jerky jest więc znacznie poniżej tej ilości.

Dlaczego cukier jest ważny dla Beef Jerky?

Mała ilość cukru przyczynia się do przyjemnej konsystencji, dobrego smaku i długiej trwałości Beef Jerky.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, założyciel SimpleJerky, przyniósł swoją pasję do autentycznego Beef Jerky z USA do Austrii. Zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa o małych, rodzinnych sklepach w wiejskim północno-zachodnim Connecticut, tworzy ręcznie robione Jerky o najwyższych standardach jakości, wolne od sztucznych dodatków i z lokalnej wołowiny.

Powrót do bloga
zostaw komentarz