Weidehaltung: Die vielseitigen Vorteile der artgerechten und ursprünglichen Tierhaltung

Pasterstwo: Wszechstronne korzyści z humanitarnego i naturalnego chowu zwierząt

Benjamin Jacobs

Podczas zakupów mięsa, mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego z pewnością myślisz o szczęśliwych, pasących się krowach na rozległych łąkach. Jednak w rzeczywistości życie większości zwierząt gospodarskich niestety wygląda inaczej. W całych Niemczech obecnie tylko około 30 procent bydła ma dostęp do pastwisk.
Hodowla na pastwisku wpływa nie tylko pozytywnie na dobrostan zwierząt, ale także na klimat i jakość mięsa. Dlatego warto zwrócić uwagę na wiele powodów podczas zakupów.

Co oznacza wypas?

Łąka to obszar rolniczy, który porośnięty jest roślinami zielnymi, takimi jak trawy. Roślinność ta stanowi źródło pożywienia dla zwierząt pastwiskowych, takich jak bydło, świnie, owce i konie. Zwierzęta gospodarskie są trzymane na łąkach głównie w celu produkcji żywności. Hodowla zwierząt na pastwiskach jest z rolniczego punktu widzenia najstarszą i tym samym najbardziej odpowiednią formą hodowli zwierząt.

Grazowanie, a właściwie wypas, umożliwia zwierzętom spędzenie dużej części swojego życia na świeżym powietrzu. Ile czasu mogą spędzać na pastwisku rocznie, nie jest jednak jasno określone. Podczas wypasu mogą nie tylko spożywać dużo świeżej trawy i innych roślin, ale także poruszać się według własnych upodobań, bawić się z innymi przedstawicielami swojego gatunku i w razie potrzeby utrzymywać odpowiedni dystans. Ponadto są narażone na naturalny klimat i mogą cieszyć się zarówno słońcem, jak i wiatrem oraz deszczem.

Krowy są zwierzętami stepowymi i mogą sensownie wykorzystywać tereny zielone, które nie nadają się do uprawy żywności. Należą do nich na przykład obszary o szczególnie stromym terenie lub wilgotnej glebie. Zatem tereny pastwiskowe niekoniecznie prowadzą do zmniejszenia powierzchni użytków rolnych.

 

Gospodarstwo pastwiskowe w porównaniu do innych form hodowli

Aktualnie w Niemczech tylko około 30 procent zwierząt gospodarskich ma możliwość wypasu, a ponad 80 procent bydła jest utrzymywane w oborach wolnostanowiskowych. Pod tym pojęciem rozumie się obory, w których zwierzęta mogą swobodnie poruszać się między strefami ruchu, odpoczynku, doju i karmienia. Około 10 procent bydła żyje w systemie uwiązanym, co oznacza, że prawie nie mają przestrzeni do ruchu.

W Niemczech od 2019 roku istnieje etykieta "Haltungsform", którą przedsiębiorstwa mogą dobrowolnie umieszczać na swoich produktach. Ma ona na celu zapewnienie lepszej orientacji przy zakupie mięsa. Wyróżnia się cztery formy hodowli. Podczas gdy poziom 1 odpowiada ustawowym minimalnym wymaganiom, poziom 4 oznacza szczególnie odpowiednie warunki hodowli z regularnym wypasem.

 

Die 4 Haltungsformen

  • Haltungsform 1 oznacza hodowlę w oborze. Tutaj bydło ma w zależności od wagi od 1,5 do 2,2 metra kwadratowego miejsca. Zwierzęta nie mają dostępu do świeżego powietrza. Chociaż zaleca się korzystanie z boksu biegowego, dozwolone jest również utrzymywanie na uwięzi.
  • Haltungsform 2 oznacza Hodowlę w oborze Plus. W tej formie hodowli bydła każde zwierzę ma do 3 metrów kwadratowych miejsca. Nie ma więc znaczących różnic w porównaniu do pierwszej formy hodowli.
  • Haltungsform 3 oznacza klimat zewnętrzny. Tutaj wymagana jest hodowla w boksach z całorocznym dostępem do podwórka i świeżego powietrza. Każda krowa ma do dyspozycji, w zależności od wagi, do 4 metrów kwadratowych. Ponadto pasza wolna od GMO jest obowiązkowa.
  • Haltungsform 4 oznacza Premium. Bykom przysługuje swobodny wybieg przez 200 dni w roku. W oborze każde zwierzę ma do 5 metrów kwadratowych miejsca.

 

Zalety wypasu

"Hodowla na pastwisku wiąże się z licznymi korzyściami dla dobrostanu i zdrowia zwierząt. W konsekwencji wpływa również korzystnie na jakość mięsa i produktów mlecznych. Ponadto, wypas krów ma pozytywne skutki dla klimatu, bioróżnorodności i ochrony wód."

 

Wpływ na dobrostan zwierząt

Ponieważ bydło jest pierwotnie zwierzętami stepowymi, pastwisko jest tym środowiskiem, w którym mogą najlepiej realizować swoje naturalne zachowania. Powolne pasienie się i przeżuwanie na pastwiskach pozwala im na odpowiednie i bogate w witaminy odżywianie oraz wystarczający ruch. Brak karmienia wysoko skoncentrowanym paszą energetyczną znacznie zmniejsza obciążenie metabolizmu zwierząt. Na pastwisku krowy jedzą do 12 godzin dziennie i pokonują przy tym wiele kilometrów. Ma to pozytywny wpływ na mięśnie, stawy i kopyta. W konsekwencji rzadziej występują choroby zakaźne.

Słońce, deszcz i wiatr również pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i ogólne samopoczucie bydła. Drzewa i krzewy dają im możliwość naturalnej pielęgnacji ciała. Również rogi, które służą do pielęgnacji ciała, regulacji temperatury i komunikacji, przy wypasie często nie muszą być usuwane dzięki wystarczającej przestrzeni. Bydło to zwierzęta o bardzo złożonym zachowaniu społecznym. Aby uniknąć konfliktów, potrzebują nie tylko wystarczającej powierzchni do leżenia i możliwości ucieczki, ale także nieograniczonego dostępu do paszy i wody. Wypas zapewnia zatem najlepsze warunki do życia bez stresu oraz poprawia płodność i zdrowie.

 

Wpływ na jakość mięsa

W miarę jak dobrostan zwierząt się poprawia, naturalnie wzrasta również jakość mięsa i mleka. Liczne badania wskazują, że mleko i mięso z pastwisk w porównaniu do produktów z hodowli w zamknięciu mają lepszy skład kwasów tłuszczowych. Zawierają średnio więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i mniej kwasów tłuszczowych trans niż produkty z intensywnej hodowli. Ponadto produkty z hodowli na pastwiskach często są bogatsze w witaminy i przeciwutleniacze. Dzięki odpowiedniej diecie, regularnej aktywności fizycznej i zmniejszonemu stresowi, jakość i smak mięsa mięśniowego również się poprawiają.

W hodowli stajennej zwierzęta często żyją w bardzo ciasnych warunkach. Prowadzi to do pogorszenia jakości powietrza, a często także do rozprzestrzenienia pasożytów, wirusów i bakterii. Aby unikać chorób, rolnicy w hodowli przemysłowej często stosują duże ilości antybiotyków. Te oczywiście również osadzają się w mięsie wołowym. Ponieważ zwierzęta wypasane w bardziej naturalnym środowisku są często zdrowsze, w hodowli na pastwisku stosuje się również mniej leków.

 

Wpływ na klimat

Eksperci twierdzą, że hodowla na pastwiskach jest ważną podstawą ekologicznego i zrównoważonego rolnictwa. Użytki zielone magazynują duże ilości CO₂, przyczyniając się tym samym do czystszej atmosfery. Dzięki odchodom bydła i ich żerowaniu stymulowany jest wzrost roślin, co pozwala im wiązać jeszcze większe ilości dwutlenku węgla. W rezultacie poprawia się również żyzność gleby oraz zwiększa się tworzenie humusu. Ponadto obornik krowi stanowi siedlisko dla wielu owadów, co sprzyja różnorodności biologicznej.

Zrównoważona hodowla na pastwiskach ma również pozytywny wpływ na magazynowanie wody w glebach, a także na oczyszczanie wody i odnawianie wód gruntowych. Dzięki wypasaniu następuje wzrost masy korzeni, co z kolei zwiększa zdolność do wchłaniania i magazynowania wody. Ponieważ mikroklimat łąk może się znacząco poprawić dzięki hodowli na pastwiskach, odpowiednia hodowla bydła może wnieść cenny wkład w ochronę środowiska.

 

Beef Jerky: Wysokiej jakości suszone mięso z hodowli na pastwisku

Nasz Beef Jerky to wysokiej jakości suszone mięso, które pochodzi wyłącznie od bydła z austriackiego wypasu. Ponieważ kładziemy duży nacisk na humanitarne traktowanie zwierząt, nasze mięso wołowe pochodzi z hodowli na trawie. W rezultacie mięso jest chudsze, zawiera więcej przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3 oraz ma intensywniejszy smak niż mięso bydła karmionego zbożem. Jednocześnie zwierzęta mają znacznie lepsze życie niż w przypadku całorocznego utrzymywania w oborze.

 

Najczęściej zadawane pytania dotyczące hodowli na pastwisku

Jakie korzyści niesie ze sobą wypas bydła?

Hodowla na pastwisku jest najodpowiedniejszą i tym samym najzdrowszą formą hodowli bydła. Dzięki zwiększonej przestrzeni do wypasu, świeżemu powietrzu i bogatej w witaminy diecie, bydło na pastwisku jest zazwyczaj znacznie zdrowsze i bardziej zadowolone niż ich rówieśnicy w oborze.

 

Czy mięso z hodowli na pastwisku jest zdrowsze?

Z badań wynika, że mięso z hodowli na pastwisku zawiera więcej zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i przeciwutleniaczy niż mięso z hodowli przemysłowej. Ponadto często jest mniej zanieczyszczone antybiotykami i innymi lekami.

 

Dlaczego mięso i mleko z hodowli na pastwisku są droższe?

Produkty pochodzące z hodowli na pastwiskach są w porównaniu do produktów z intensywnej hodowli często nieco droższe. Wynika to z tego, że rolnicy potrzebują do produkcji żywności znacznie większej powierzchni i mogą produkować mniejsze ilości.     

Ben Jacobs

Ben Jacobs, założyciel SimpleJerky, przyniósł swoją pasję do autentycznego Beef Jerky z USA do Austrii. Zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa o małych, rodzinnych sklepach w wiejskim północno-zachodnim Connecticut, tworzy ręcznie robione Jerky o najwyższych standardach jakości, wolne od sztucznych dodatków i z lokalnej wołowiny.

Powrót do bloga
zostaw komentarz