Welches Fleisch eignet sich am besten für Beef Jerky?

Jakie mięso nadaje się najlepiej do Beef Jerky?

Benjamin Jacobs

Wysokiej jakości Beef Jerky charakteryzuje się pysznym smakiem, przyjemną konsystencją i dobrą trwałością. Aby to wszystko osiągnąć, kluczowe jest użycie odpowiedniego mięsa.

"Zdradzimy ci, która wołowina nadaje się szczególnie dobrze do produkcji pysznego jerky."

Najlepsze mięso na Beef Jerky: To jest szczególnie ważne

Jakość i rodzaj mięsa mają duży wpływ na ostateczny smak Beef Jerky. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni kawałek wołowiny. Chociaż tłuste mięso przyczynia się do wyjątkowych doznań smakowych w wielu potrawach, nie nadaje się zbyt dobrze do suszonego mięsa.

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć, która część mięsa jest najlepsza do produkcji. Istnieje więc kilka możliwych przepisów, które mogą prowadzić do pysznego Beef Jerky. Wszystkie odpowiednie kawałki wołowiny mają jednak wspólną cechę, że mają relatywnie niski procent tłuszczu. Nadmiar tłuszczu miałby negatywny wpływ na smak, konsystencję i trwałość suszonego mięsa. Z tego powodu zazwyczaj preferowane są części tylnych nóg, biodra i grzbietu.

Obok tego mięso powinno być tak świeże i wysokiej jakości, jak to możliwe. Aby uzyskać optymalną jakość, należy unikać wcześniejszego mrożenia lub przechowywania w lodówce. Zamiast tego, produkcję należy rozpocząć bezpośrednio po zakupie jak najświeższego wołowiny.

Która część to najlepsze mięso na Beef Jerky?

W zależności od regionu i kraju, części wołowiny mają różne nazwy. Często wyróżnia się głowę, szyję, bark, pierś, grzbiet, brzuch oraz udziec. Z różnych części powstaje wiele mniejszych kawałków - w tym na przykład polędwica lub T-bone.

Są pewne kawałki, które w tradycyjnym wytwarzaniu Beef Jerky w Ameryce sprawdziły się szczególnie dobrze na przestrzeni lat.

Polędwica

Stek sirloin nazywany jest po polsku również filetem z udźca lub rdzeniem udźca. Znajduje się w tylnej części wołowiny blisko kręgosłupa i jest szczególnie delikatny. W porównaniu do innych części, które nadają się do produkcji jerky, jest nieco bardziej tłusty. Umożliwia to wyjątkowy smak, bez zwiększonego ryzyka szybkiego zepsucia.

Krótki Daleki

Short Loin pochodzi z tylnej części grzbietu i nazywane jest również Hochrippe. Idealnie nadaje się do produkcji pysznego Beef Jerky. Chociaż w porównaniu do innych kawałków jest stosunkowo drogie, inwestycja może się opłacić.

Skrzydło

Flank lub Dünnung znajdują się w przedniej części brzucha bydła. Jest to mięso o bardzo intensywnym smaku z wyjątkowym akcentem. Ponadto charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością tłuszczu i charakterystycznie długimi włóknami.

Oko Okrągłe

Eye of Round w krajach niemieckojęzycznych nazywane jest również Weißes Scherzel, Semmerrolle, Schwanzrolle lub Runder Mocken. Owalny mięsień znajduje się w tylnej części udźca wołowego, ma wyraźnie zaznaczone włókna i łatwo można go pokroić w paski. Ze względu na niski procent tłuszczu, ten kawałek mięsa nadaje się również do produkcji Beef Jerky.

Górna runda

Top Round to stek z górnej części udźca wołowego, który znajduje się pomiędzy Eye of Round a Botton Round. Część ta charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu oraz dobrą jego dystrybucją. Z tego powodu nadaje się zarówno do produkcji rolad, jak i beef jerky.

Dolna runda

Bottom Round pochodzi z zewnętrznego mięśnia górnej tylnej nogi. Jest to chude i niezbyt delikatne kawałek, który idealnie nadaje się do produkcji suszonego mięsa. Oprócz bogatego smaku oferuje zaletę, że w porównaniu do wielu innych części mięsa jest stosunkowo niedrogie.

Jerky z innych rodzajów mięsa

Chociaż wołowina klasyczna jest najczęściej używana do produkcji jerky, można je również wytwarzać z innych rodzajów mięsa. W przeszłości pyszna przekąska często składała się z bisonów, jeleni i innego dzikiego mięsa. Obecnie szczególnie jerky wieprzowe, czyli jerky z wieprzowiny, uważane jest za popularną alternatywę. Jeśli jesteś fanem wieprzowiny, nasze Pork Jerky Austrian Style na pewno odpowiada twoim gustom. Ponadto, na przykład, łosoś i indyk nadają się do produkcji suszonego mięsa.

Najczęściej zadawane pytania: Beef Jerky - Jakie mięso jest najlepsze?

Które części wołowiny nadają się najlepiej do Beef Jerky?

Teoretycznie możesz używać do Jerky wszystkich części wołowiny, które nie są zbyt tłuste. Szczególnie sprawdziły się jednak kawałki takie jak polędwica, krótka polędwica, flank, oko okrągłe, górna okrągła i dolna okrągła.

Czy inne rodzaje mięsa nadają się również do jerky?

'Jerky tradycyjnie wytwarzano głównie z dziczyzny. Obecnie popularnymi alternatywami dla Beef Jerky są przede wszystkim wieprzowina, indyk i łoś.'

Czym charakteryzuje się dobre mięso do Beef Jerky?

Dobre mięso na Beef Jerky powinno być nie tylko chude, ale także jak najświeższe i wysokiej jakości. Im lepsza jakość, tym lepszy smak.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, założyciel SimpleJerky, przyniósł swoją pasję do autentycznego Beef Jerky z USA do Austrii. Zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa o małych, rodzinnych sklepach w wiejskim północno-zachodnim Connecticut, tworzy ręcznie robione Jerky o najwyższych standardach jakości, wolne od sztucznych dodatków i z lokalnej wołowiny.

Powrót do bloga
zostaw komentarz