
Jak prawidłowo przechowywać Beef Jerky: Dzięki temu Twój Jerky będzie dłużej trwały
Benjamin JacobsPodział
Beef Jerky to pyszna i bogata w białko przekąska, którą możesz cieszyć się wszędzie i o każdej porze. W porównaniu do innych smakołyków, suszone mięso ma tę zaletę, że jest długoterminowe. Przy prawidłowym przechowywaniu przyjemna konsystencja i pyszny smak utrzymują się przez długi czas. Jeśli jednak przechowasz swoje jerky niewłaściwie, może się zdarzyć, że jakość spadnie i szybciej się zepsuje.
Powiemy ci, jak przechowywać Beef Jerky, aby pozostało świeże szczególnie długo.
Co się stanie, jeśli nie przechowam Beef Jerky w odpowiedni sposób?
Gdy tylko otworzysz nowe opakowanie Beef Jerky, nieuchronnie powietrze dostaje się do środka. W rezultacie z czasem nie tylko wysycha i traci swoją przyjemną konsystencję, ale także może stracić na smaku. Otworzone opakowanie powinieneś spożyć najpóźniej po tygodniu, lepiej jednak w ciągu dwóch lub trzech dni zjeść.
Nawet nieotwarte jerky może z czasem zepsuć się przy niewłaściwym przechowywaniu. Chociaż jest to produkt, który w porównaniu do wielu innych żywności jest bardzo trwały, powinieneś je prawidłowo przechowywać. Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że jakość pozostanie na długi czas.
Trwałość Beef Jerky jest przede wszystkim skracana przez kontakt z wilgocią i tlenem. Suszone mięso jest szczególnie trwałe, ponieważ podczas produkcji jest dehydratowane, czyli pozbawiane swojej wilgoci. W wyniku ponownego kontaktu z wodą, Beef może szybko się zepsuć, podobnie jak świeże mięso. Ponadto kupione Jerky jest zazwyczaj znacznie dłużej trwałe niż domowej roboty, ponieważ jest pakowane próżniowo. Dzięki temu często jest trwałe do roku i może być nawet po upływie daty minimalnej trwałości wciąż w dobrym stanie. Domowe Beef Jerky ma natomiast trwałość maksymalnie dwóch miesięcy i dlatego powinno być szybko spożyte.
Przechowywanie suszonej wołowiny: Na co powinieneś zwrócić uwagę przy przechowywaniu
Aby wydłużyć trwałość Beef Jerky, powinieneś jak najlepiej chronić je przed wpływami środowiskowymi, takimi jak powietrze, woda, światło słoneczne i wahania temperatury.
Unikaj powietrza
Jak już wspomniano, tlen z czasem prowadzi do pogorszenia jakości suszonego mięsa. Aby wydłużyć trwałość, powinieneś otwierać zakupione Beef Jerky tylko wtedy, gdy chcesz je od razu zjeść. Po otwarciu powinieneś je jak najszybciej spożyć lub zapakować hermetycznie. To samo dotyczy domowego Jerky.
Unikaj wilgoci
Im bardziej suchy jest twój jerky, tym dłużej pozostaje świeży. Wilgoć zwiększa ryzyko, że mięso zostanie zaatakowane przez bakterie i ostatecznie się zepsuje. W jak najbardziej suchym miejscu twój przekąska pozostaje natomiast długo świeża i smaczna.
Unikaj bezpośredniego światła słonecznego
Chociaż światło słoneczne przyczynia się do suchego środowiska, powinieneś chronić swoje suszone mięso przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Zbyt dużo światła może również przyczynić się do szybszego psucia się. ciemna spiżarnia lub szafka są zatem szczególnie odpowiednie do przechowywania Beef Jerky.
Zwróć uwagę na stałą temperaturę
Suszone mięso wołowe czuje się szczególnie dobrze, gdy jest przechowywane w możliwie stałej temperaturze. Należy unikać wahań temperatury oraz ekstremalnych temperatur. W miarę możliwości wybierz miejsce o chłodnej temperaturze - zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie temperatury mogą na dłuższą metę zaszkodzić mięsu.
Nie zamrażaj swojego jerky.
Wiele produktów spożywczych możesz bez problemu zamrażać i później rozmrażać, nie wpływając znacząco na jakość. Beef Jerky jednak nie należy do tych produktów. Zarówno konsystencja, smak, jak i wartości odżywcze mogą ucierpieć podczas zamrażania.
Sięgnij po wysokiej jakości Beef Jerky
Im lepsza jakość, tym większe prawdopodobieństwo, że twoje Jerky pozostanie świeże i smaczne przez długi czas. Dlatego sięgaj tylko po wysokiej jakości Beef Jerky od producentów, którym ufasz. Chociaż chemikalia mogą wydłużyć trwałość suszonego mięsa, powinieneś unikać produktów z sztucznymi konserwantami i zamiast tego postawić na dobre surowce oraz odpowiednie przechowywanie.
Najczęściej zadawane pytania: Jak prawidłowo przechowywać Beef Jerky
Jak długo jest trwałe kupione Beef Jerky?
Luftdicht verpacktes Beef Jerky oferuje zaletę, że w porównaniu do wielu innych produktów spożywczych jest bardzo trwałe. Zazwyczaj możesz je cieszyć się przez okres do roku. Po upływie daty ważności zazwyczaj nie jest jeszcze zepsute.
Czy powinienem przechowywać Beef Jerky w lodówce?
Nieotwarte Beef Jerky nie musisz przechowywać w lodówce. Ciemne, szczelne i chłodne miejsce, takie jak spiżarnia lub szafka, jest idealne do przechowywania. Nawet po otwarciu nie musi koniecznie trafiać do lodówki, chociaż chłodne temperatury na pewno nie zaszkodzą mięsu.
Jak powinienem przechowywać otwarte opakowanie Beef Jerky?
Również otwartą paczkę Beef Jerky powinieneś przechowywać w ciemnym, szczelnym i chłodnym miejscu. Zamiast zostawiać suszone mięso w otwartym opakowaniu, powinieneś je dobrze zamknąć i ewentualnie włożyć do szczelnego pojemnika. Jeszcze lepiej jest jednak jak najszybciej je skonsumować.
Co powinienem zrobić, jeśli moje Beef Jerky stanie się zbyt twarde?
Jeśli konsystencja twojego Beef Jerky stała się zbyt twarda, istnieje kilka sposobów, aby ponownie zmiękczyć twoje Beef Jerky. Zobacz nasz artykuł na blogu: Jak zmiękczyć Beef Jerky.
Ben Jacobs, założyciel SimpleJerky, przyniósł swoją pasję do autentycznego Beef Jerky z USA do Austrii. Zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa o małych, rodzinnych sklepach w wiejskim północno-zachodnim Connecticut, tworzy ręcznie robione Jerky o najwyższych standardach jakości, wolne od sztucznych dodatków i z lokalnej wołowiny.