
Czy beef jerky jest zdrowe?
Benjamin JacobsPodział
Beef Jerky to nie tylko smaczna przekąska na co dzień, która bez problemu zmieści się w twojej kieszeni, ale także bogata w białko. Z tego powodu paski suszonej wołowiny są szczególnie popularne wśród sportowców. Niezależnie od tego, czy po treningu, podczas wycieczki rowerowej, czy jako przekąska w domu na kanapie - możesz cieszyć się suszonym mięsem zawsze i wszędzie.
Czy jednak Beef Jerky jest również zdrowe? Powiemy Ci, co naprawdę znajduje się w opakowaniu.
Czy Beef Jerky to zdrowa przekąska?
Obecnie coraz więcej ludzi zwraca uwagę na zdrową i zrównoważoną dietę. Wybierając przekąski, być może nie tylko zwracasz uwagę na dobry smak, ale także na obecność ważnych składników odżywczych. Ponadto zdrowa żywność powinna być wolna od szkodliwych substancji, takich jak kontrowersyjne konserwanty i wzmacniacze smaku.
Na rynku Beef Jerky jest obecnie dostępne od wielu różnych producentów. Produkty różnią się między sobą pod względem wartości odżywczych, składników, smaku i jakości. Jeśli chcesz cieszyć się suszonym mięsem, które jest jak najbardziej zdrowe, powinieneś więc dokładniej się przyjrzeć i zdecydować się na wysokiej jakości produkt.
Suszona wołowina jako źródło białka
Suszona wołowina wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością białka: 100g mięsa zawiera około 40 do 50 procent białka. Jest to nie tylko ważne dla budowy mięśni, ale także dla wielu innych procesów metabolicznych. Sportowcy chętnie sięgają po suszone mięso po intensywnym treningu. Wiele osób uważa, że produkty bogate w białko mogą przyczynić się do dłuższego uczucia sytości. Warto więc sięgnąć po szczególnie bogate w białko jerky.
Zaopatrzenie w witaminy i minerały
Aby żyć zdrowo i szczęśliwie, polegamy na odpowiednim zaopatrzeniu we wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Wołowina zawiera wiele ważnych minerałów, takich jak żelazo, cynk i selen, a także różne witaminy z grupy B. Dodatkowo, organizm może lepiej wchłaniać niektóre składniki odżywcze pochodzenia zwierzęcego niż z produktów roślinnych.
Niski poziom cholesterolu i tłuszczu
Podczas produkcji suszonego mięsa zazwyczaj używa się chudego mięsa. Simple Jerky ma zawartość tłuszczu wynoszącą około 5 procent niskocholesterolowy i niskotłuszczowy. Jest to więc przekąska, która może być również odpowiednia do odchudzania. Zwróć uwagę na niski poziom tłuszczu przy wyborze swojego Jerkys.
Niska zawartość węglowodanów i cukru
Kupując jak najbardziej zdrową suszoną wołowinę, powinieneś również zwrócić uwagę na niski poziom węglowodanów i cukru. Simple Jerky zawiera na 100 gramów tylko około 10 gramów węglowodanów i jest niskokaloryczne. Zawiera niską ilość cukru, co pozytywnie wpływa na konsystencję i smak. Zawartość cukru jest jednak niska i wynosi poniżej 5 gramów na opakowanie.
Wolny od kontrowersyjnych dodatków
Podczas produkcji suszonego mięsa niektórzy producenci sięgają po różne dodatki, aby ich przekąski były lepiej trwałe. Niestety, różne chemikalia mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, szczególnie przy zwiększonym spożyciu. Tak wytwarzane Beef Jerky może więc być niezdrowe.
Jeśli chcesz, aby twoje Beef Jerky było zdrowe, powinieneś dokładniej przyjrzeć się przy zakupie. Nasze Simple Jerky jest w 100% wolne od konserwantów, sztucznych aromatów i wzmacniaczy smaku oraz zmiękczaczy. Nie używamy żadnych kontrowersyjnych dodatków, które mogłyby zaszkodzić twojemu ciału.
Wysokiej jakości wołowina
Jakość używanego mięsa ma oczywiście duży wpływ na jakość Beef Jerky w twoim opakowaniu. Istnieją znaczne różnice między produktami różnych producentów. W całych Niemczech tylko około 30 procent bydła ma dostęp do pastwisk. Z tego powodu suszone mięso często pochodzi z bydła hodowanego w oborach. Z powodu warunków w oborach, często jest ono zanieczyszczone antybiotykami, hormonami i innymi niepokojącymi substancjami.
Badania naukowe sugerują, że mięso z hodowli na pastwisku może mieć lepsze wartości odżywcze niż mięso z hodowli w oborze. Pastwisko niewątpliwie lepiej zaspokaja naturalne potrzeby bydła niż zamknięta obora i zapewnia im odpowiednie pożywienie. Ponadto w hodowli na pastwisku często stosuje się mniej leków, a zwierzęta rzadziej są narażone na stres. Wszystko to może mieć pozytywny wpływ na jakość mięsa. Z tych powodów Simple Jerky jest produkowane wyłącznie z austriackiego mięsa wołowego z hodowli na pastwisku. Kładziemy duży nacisk na to, aby krowy miały się dobrze. Korzystają na tym nie tylko zwierzęta, ale także nasi klienci.
Najczęściej zadawane pytania: Czy Beef Jerky jest zdrowe?
Jakie korzyści zdrowotne oferuje Beef Jerky?
Beef Jerky jest bogaty w białko, a jednocześnie ubogi w cholesterol, tłuszcz i węglowodany. Zawiera również różne witaminy i minerały, które są ważne dla zdrowia.
Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie Beef Jerky?
Aby kupić jak najbardziej zdrowe Beef Jerky, powinieneś zwrócić uwagę na wysoką zawartość białka i niski poziom tłuszczu. Wybieraj produkty, które są wolne od sztucznych dodatków. Zaleca się również, aby preferować mięso z hodowli na pastwisku.
Czy zbyt dużo Beef Jerky jest niezdrowe?
Jak większość innych produktów spożywczych, również Beef Jerky powinieneś spożywać z umiarem. Eksperci ds. żywienia zalecają maksymalne spożycie mięsa wynoszące 600 gramów tygodniowo. Odpowiada to 12 lub 24 paczkom Beef Jerky.
Ben Jacobs, założyciel SimpleJerky, przyniósł swoją pasję do autentycznego Beef Jerky z USA do Austrii. Zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa o małych, rodzinnych sklepach w wiejskim północno-zachodnim Connecticut, tworzy ręcznie robione Jerky o najwyższych standardach jakości, wolne od sztucznych dodatków i z lokalnej wołowiny.